MAGIC JONSON ÉS
DOKTOR HO

1991 novemberében az NBA-frontembere, Earvin "Magic" Johnson bejelenti, hogy abbahagyja a kosárlabdázást. Ezúttal egy legyőzhetetlen ellenséggel kell szembenéznie: az AIDS-szel. 1997 áprilisában felesége az "Ebony"- ban, a gazdag fekete nagypolgárság lapjában közli a világgal: "Magic Johnson megnyerte az AIDS elleni csatát!" A bajnok véréből eltűnt a vírus. Az orvos, akinek mindez köszönhető, David Ho virológus a New York-i Aaron Diamond Aids Research Center-ben. Módszere; amellyel Johnsont (és a többi beteget), kezeli, az ún. "hármas terápia". Ho fő, érdeme abban áll, hogy felismerte a ma rendelkezésre álló gyógyszereket nem egyenként, hanem:egymással kombinálva, "szent szövetségben" kell alkalmazní: Fontos a lehető leghamarabb elkezdeni ennek a "koktélnak" az adagolását.

DOKTOR HO ÉS A
REJTŐZKÖDŐ VÍRUS

David Ho elégedett, de óva inti a világot a túlzott lelkesedéstől. "Az, hogy a HIV-vírus eltűnik a vírből, nemjelenti, hogy halott lenne: "menedéket" talál a nyirokmirigyekben vagy az idegrendszerben" Az Egészségügyi Világszervezetvezetője, Nakajima a "koktéllal kapcsolatban a következőket mondta: "Az eredmények valóban fantasztikusak, de túl korai lenne kijelenteni, hogy az AIDS immár nem halálos betegség." A hármas terápiával kapcsolatban az egyik gond az, hogy a HIV-vírushordozónak csak mintegy kétharmadánál várható értékelhető eredmény. A gyógyszerek súlyos mellékhatással járnak, amelyek meggátolhatják más orvosságok szedését, a terápiás előírások pedig rendkívül bonyolultak és szigorúan betartandók. Mivel a gyógyszereket alacsony hőmérsékleten kell tárolni, és teli gyomorra bevenni, a kezelés nehezen megoldható a harmadik világ néhány rendkívül elmaradott országában. A csodatevő vakcina felfedezéséig tehát még igen hosszú az út.

CSÖKKEN A HALÁLESETEK SZÁMA

Néhány országban végre sikerült a fertőzés okozta halálesetek számát megfékezni. Az USA ban 1996 első félévében 13%-os csökkenést regisztráltak az 1995-ös első félévi adatokhoz képest. Franciaországban 1995 utolsó negyedévéhez képest 1996 végén .60%-kal kevesebben haltak bele a fertőzésbe. Olaszországban nemcsak a halálesetek száma csökkent, hanem a fertozötteké is
(1996-ban 4151 az 1995-ös 5521 főhöz képest).

S.O.S. AFRIKÁBAN, ÁZSIÁBAN ÉS KELET-EURÓPÁBAN
 
Miközben Nyugaton csökken a halálozási arány, a világ más részein a járvány egyre nagyobb méreteket ölt: különösen aggasztó a helyzet Ázsában, Afrikában és Kelet-Európában. Oroszországban például 1990-ben körülbelül 100 HIV-pozitív esetet regisztráltak, ez a szám az évezred végére elérheti a 800 ezer főt, és egyes vélemények szerint a hivatalos statisztikák a tényleges adatoknak csak egytizedét tükrözik.
ELLENŐRZÖTT
VÍRUS

A fertőzés mértékét eddig a vérben jelenlévő Cd4-es fehérvérsejtek számlálásával lehetett megállapítani, amelyek a HIV-vírus fő céltáblái. Most a PCR-teszt (Polymerase Chain Reaction) segítségével közvetlenül mérhetővé vált a vírus. Helyesebben annak genetikai anyaga, az RNA. Ennek a vérben található értékéből illetve a vírus szaporodási üteméből megállapítható, hogy a HIV-fertőzött milyen gyorsan éri el a betegség előrehaladottabb stádiumát, így segítséget lehet nyújtani az alkalmazandó terápia meghatározásához.

NAPONTA 8500 ÚJ HIV-FERTŐZÖTT

A kór feltűnésétől kezdve 1996-ig körülbelül 30 millió HIV-fertőzöttet (60 százalékuk férfi), mintegy 8 millió előrehaladott AIDS-beteget és kb. 5 millió halálesetet regisztráltak. Az ENSZ felmérése szerint a világon minden nap 8500-an fertőződnek meg. Ezenkívül az 1996-os adatok a következő változásokat tükrözik az 1992-höz képest: a HIV-fertőzött ill. AIDS-es betegek száma Latin-Amerikában 43%-kal, a Karib-tengeri szigetvilágban 47, Afrika Alsó-Szahara-i részén 37, Észak-Afrikában és a Közép Keleten 46, Nyugat-Európában 2, Közép-Kelet-Európában és Közép-Ázsiában 23, Dél-Kelet-Ázsiában 26, Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceáni szigetvilágban 658%-kal nőtt, míg Észak-Amerikában 13, Óceániában 14%-kal csökkent. Mindent összegezve, világviszonylatban a HIV/AIDS járvány tovább terjed, 1996-ban több, mint 3 millió új fertőzöttet regisztráltak.

BEOLTOTT
CSIMPÁNZOK

A "Natur Medicine" című angol folyóirat adott hírt egy figyelemreméltó eredményről. Amerikai Egyetemi kutatóknak sikerült olyan kísérleti vakcinát előállítaniuk, amely több mint egy évig tartó erős védettséget alakított ki a HIV-vírussal szemben a kísérlet során beoltott csimpánzokban. A vakcinával be nem oltott állatok azonnal megfertőzödtek.

KÍSÉRLETI ALANYOK AFRIKÁBAN ÉS ROMÁNIÁBAN

Számos megbecsült tudós foglalkozik AIDS-kutatásokkal, bár a szükséges forrásokat sokszor nehéz előteremteni. Néhány - meg nem erősített - hír szerint azonban törvénytelen kísérletek is folynak a világ egyes részein. 1987-88-ban Nicolae Ceausescu engedélyt adott az árvaházakban nevelkedő gyermekek kísérleti alanyként való felhasználására. Egy nemzetközi fogyasztóvédelmi szövetség pedig azt állítja, hogy egyes nyugati államok olyan kísérleteket finanszíroznak, amelyekben több száz afrikai HIV-pozitív terhes nőt használtak kísérleti alanyként az új gyógyszerek kipróbálásához.

VAN, AKI IMMUNIS

Egyikük sem superman, de van bennük valami, ami reményre adhat okot. Steve Crohnnak például, aki New York-i homoszexuális, számos kockázatos kapcsolata volt és élettársa is AIDS-ben halt meg. Crohn mégis egészséges, laboratóriumi kísérletek során vérét ezerszer annyi vírussal bombázták, mint amennyi egy "normális" fertőzéssel kerül a szervezetbe, de úgy látszik, hogy Cd4-es sejtjei kivételes mennyiségű ellenanyagot képesek termelni. Olaszországban is figyelemmel kísérik néhány ún. hosszan túlélő sorsát. A római La Sapienza egyetemen folyó kutatás során olyan csoportot vizsgálnak, amelynek tagjai több mint 10 éve HIV pozitívak, ennek ellenére jó egészségi állapotnak örvendenek. Ez Cd8-as lymphocitáik érdeme, e fehérvérsejtek ugyanis a fertőzött sejtek és a szervezetbe kerűlt idegen anyagok megsemmisítéséért felelősek.

A "KOKTÉL" TÚL DRÁGA

A "hármas terápia" igen költséges. Ez a probléma főként a harmadik világ országait súlytja, a becslések szerint az AIDS-betegek mintegy 90%-a nem tud élni a gyógyszerkezelésnek ezzel a formájával. A gyögyszerek ára nagy eltéréseket mutat: Japánban például némelyik gyógyszer hatszor annyiba kerül, mint az USA-ban.

Az AIDS csak a 9. a
legfőbb halálok listáján
 
Szívbetegségek 7,2
Daganatos betegségek 6,3
Érrendszeri betegségek 4,6
Alsó légúti fertőzések 3,9
Tuberkolózis 3
Betegségek 2,9
Hasmenés 2,5
Malária 2,1
AIDS 1,2
Hepatitisz B 1,2

Az AIDS terjedése a világon 1996-ban

Heteroszexuális úton 72%

Homoszexuális úton 7%

Fertőzött injekcióstűk használatával 7%

Fertőzött vér átömlesztésével 7%

Egyéb módon 10%

Vissza

 

 

Imru's Production 1998. All Rights Reserved