Attól az esettől kezdve mindenki viseli. 1991 elején Jeremi Irons, Hollywood rangos eseményén, a "Tony Awards" díjkiosztó gálájának közönsége előtt ingére tűzött kis piros szalaggal jelenik meg. A piros szalag sikere azóta is tart, immár milliók viselik szerte a világon. Vannak, akik kabátjukra tűzik, mások zakójukra, megint mások ékszerként hordják a szokványos nyaklánc, fülbevaló vagy karlánc helyett. Csak egy kis piros szalag, amelynek egymásra hajtott két szára mintha egy A-betűt formázna. "Tudom, hogy akár az AIDS A-betűje is lehetne, de nem ez az igazi jelentése"- magyarázza Patrick O'Connel, a manhattani "Visual AIDS" igazgatója.

Hogy született meg és mit jelent az a szimbólum, amely egyesíti az összes AIDS-el foglalkozó önkéntes szervezeteket?

"'91 tavaszán művészekből álló csoportunk egyik tagjának eszébe jutott, mi lenne, ha kitalálnánk valamit, ami közkincsé válhatnak és kifejezné a HIV-pozitívak iránti szolidalitásunkat. Az ötlet alapjául a sárga szalag szolgált, amit az amerikai gyerekek az Öböl-háború idején a fák törzsére kötöztek, így emlékeztek mindazokra, akikelestek az óceán túlsó partján. Miért ne tehetnék valami t azokért is, akik saját otthonukban haltak meg? Így öltött formát ez az elképzelés, és a szalagot bárki elkészíthette akár otthon is. A színe pedig mi más lenne, ha nem a piros, a szenvedély színe, ami bármilyen ruhán jól látszik?"

A szalag Amerikában és Európában már mindenhol feltűnik. Először csak fémből készítették, aztán ezüstből, aranyból, vagy gyémántokkal díszítve - a leggazdagabbaknak. A piros szín mellett megjelent a rózsaszín, a mellrákkal súlytott nőkre emlékezve, vagy kék, amely a kiskorúakon elkövetett erőszakra hívja fel a figyelmet. Ki gondolta volna, hogy egy egyszerű kis szalag ilyen diadalmas menetben járja majd be a világot? Talán épp ez az oka, hogy soha senki nem kérte a kizárólagos használat jogát. Soha nem jegyeztek be rá védjegyet, és számos szervezet küzd azért, hogy magáénak ismerhesse el. Közülük az első '92-ben Londonban alakult jótékonysági szervezet, a "Red Ribbon International", amelynek fő célja, hogy ellenőrizze a jelkép használatát (és a vele kapcsolatos visszaéléseket) az olyan szervezetek esetében, amelyeknek az AIDS-hez semmi köze sincs.

Vissza

 

 

Imru's Production 1998. All Rights Reserved