Jate címer

Kedves Gyerekek!

Amióta idejöttem sokat gondolkoztam azon, hogy miért nem készített még senki egy jó leírást az iskolában lévõ rendszerrõl. Bevallom, mikor idekerültem fogalmam sem volt arról mi az a Pine, mi is az a Talk, hogy lehet levelezni, hogyan lehet igazán jól szörfözni a világhálón, és egyáltalán, hogyan mûködik a rendszer. Sokakat kellett megkérdeznem, hogy mi mit csinál, mit kell beírni, hova kell rámenni, mire eljutottam arra a szintre, hogy saját weblapokat szerkesszek. Úgy érzem, ha már idáig eljutottam érdemes vagyok arra, hogy tudásom megosszam másokkal is. Azért, hogy ha valaki teljesen kezdõ, akkor el tudjon valamin indulni, ha pedig már tud valamit, de még többet szeretne, akkor is kapjon új információkat.Az égész leírás nagyon egyszerûen érthetõ, hétköznapi nyelvû és nincs teletûzdelve szakszavakkal.


Micimaci a levegő királya

A következõ kérdésekrõl lesz most szó :
Mi az a lap, amit kaptál? Ide
Hogy léphetünk kapcsolatba a szerverrel? Ide
Mi az a szerver? Ide
Hogyan levelezhetsz? Ide
Turkálás az adatbázisban, kapcsolatfelvétel másokkal. (Mi az a finger?) Ide
Gyors beszélgetés a rendszer segítségével (TALK parancs és használata). Ide
Party line ingyen! (Mi az az IRC?). Ide
A Netscape Navigator használatának alapjai. Ide
Mit csinálj, ha nem tudsz mit csinálni. (Krízishelyzetek és megoldásaik) Ide

Mi az a lap, amit kaptál?

Az a kis hosszúkás lapocska, amit kaptál, azon szerepel pár szám és betû. Ezek a számok és betûk a te személyes adataid a szerveren. Az elsõ szám a
Login : h******, ami a te személyes, nyilvános belépõd a rendszerbe.
De ez a te E-MAIL címed is : h******@stud.u-szeged.hu

A második Password : ********** (Egy számokból és betûkböl álló parancssor, ami a te személyes, titkos belépõd a rendszerbe.

Amikor elõször lépsz be a rendszerbe, elõször a nyilvános (Pl : h734695) belépõt kell beírnod, majd a titkos belépõt (Pl: J4b6k104). Figyelni kell rá, hogy a NAGY betû nagy, a kicsi az kicsi.

Miután mindezeket beírtad, a gép kiírja, hogy a belépési kódod régi, és írj be egy újabbat. A feladatod tehát, hogy kitalálj egy új kódot, amit aztán meg kell jól jegyezned (Pl: 27kismalac). Fontos, hogy a belépési kódban legyen minimum két betû és egy szám. Itt is, ha nagy betût írsz be elõször, késõbb is nagy betût kell írnod. De mielõtt beírnád a személyes titkos kódot, elõször a régit kell beírnod mégegyszer. Ezután a saját kódot, majd az estleges gépelési hibát kiküszöbölve megkér, hogy írd be még egyszer. Ha ezt is megtetted, már csak egy feladatod van, a kódod és a címed megjegyezni.

Ha ismét belépsz, ezután már csak a nyilvános kódot és az újonnan kitalált kódot kell csak beírnod.

A többi szám a lapon nem olyan fontos. Az egy másik rendszerre belépõ. Olyan rendszer ez, amivel komolyabb dolgokat lehet csinálni (Pl: Weblapot szerkeszteni).

Haza

Hogyan léphetünk kapcsolatba a szerverrel?

A rendszerbe kétféleképpen lehet belépni. Az egyik a "névtelen" belépés, a másik pedig a kódokkal való belépés.

Elõször is miután beléptél a gépterembe, ne felejtsd el magad beírni a könyvbe, mert rádszólnak! Hogy ezt miért kell tenni, azt én sem tudom, de a lényeg, hogy írd be magad! A bürokrácia az sosem hiányozhat.

Szóval az egyik belépés a "névtelen belépés, ez azért névtelen, mert nem adod meg a gépnek a kódszámodat (h******), így õ nem is tud regisztrálni. Így csak szörfözni tudsz az interneten, ha elindítod a Windowst, majd a Netscape Navigatort.

Ha viszont levelezni szeretnél, akkor a regisztráció kedvéért, és amiatt, hogy el tudd olvasni a leveleid, be kell írnod a kódszámodat. Mielõtt ezt megtennéd kapcsolatot kell teremteni a szerverrel. Ezt úgy teheted meg, hogy beírod :
tn alfa vagy tn beta, tn delta, tn gamma.

Ha ezzel megvagy kéri a nyilvános ködszámodat, a login számodat (Login : h******), majd a titkos kódszámodat (Password : 27kisbárány), amit beíráskor nem látsz, hiszen titkos és más sem láthatja, ha esetleg mögötted ül valaki.

Ezzel a két kóddal már benn is vagy a rendszerben.

Elõfordul (legtöbb esetben az Alfa szerveren), hogy túl sokan használják azt a szervert, amire jelentkezni akarsz, ekkor automatikusan kidob a rendszerbõl. Ilyenkor egy másik szerveren kell próbálkoznod.

Haza

Mi az a szerver?

A szerver egy vagy több számítógép, mely hálózatot alkot, ez a hálózat tulajdonképpen az internet, a világháló. Az egész olyan, mint egy pókháló, ahol a fonalak találkozásánál egy-egy számítógép található. Az iskolának is vannak ilyen szerverei. Több is. Ilyen az Alfa, a Beta, a Gamma, a Delta, a Sirius.

Ezek közt a szerverek közt halad a leveled is (és természetesen más adat is) a kiindulóponttól a végcélig.

Haza

Hogyan levelezhetsz.

Levelezni többféleképpen lehet. Szép felületen (azoknak, akik hozzászoktak a Windows kényelméhez) a Netscape Navigátorral lehet, de ez kissé bonyolult.
Egyszerûbben, de nem olyan szép környezetben (Unixban) a Pine nevü programmal lehet.

Ha már beléptél a rendszerbe, beírtad mind a két kódot, csak egyszerûen be kell irnod , hogy pine. Ez a szó nem tévesztendõ össze semmilyen más szóval!

Ha elõször lépsz be megkérdezi, hogy akarsz e olvasni egy leírást a programról. Te természetesen nem akarsz olvasni, hiszen hosszú, unalmas, és ráadásul az egész angolul van. Tehát megnyomod a N, azaz Nö betût, majd eléd tárul a program és annak minden gyönyöre.

Itt sok érdekes dolog található. Ha levelet akarsz írni, a Kúrzor gombokkal menj a másodikra. Hogy mi van odaírva, azt nem tudom, mert most nem jut eszembe. Szóval menj a másodikra. Majd nyomj egy Entert. Fölül sok érdekes betût fogsz látni, amibõl a fele nem is érdekes. Kettõ szó lényeges, a legfelsõ (To:) , és a Subject.

A legfelsõ helyre a címet kell beírnod. Ha csak helybe írsz, elég csak a nyílvános kódot, azaz a h******-t beírnod a gép azonnal kiegészíti.

A Subjec-t után a levél címét kell beírnod. No nem azt, hogy Kedves nagymama!, hanem, hogy mi a levél lényege. (Pl: Subject : Level, vagy Subject : Hasmenesre kerek orvossag), ha ezeket megtetted a Kúrzor gombokkal lemész az aljára, a vonal alá és elkezded írni a levelet. Pl:
Kedves Grunwald Imre!
Rajongasom irantad felulmulja a csillagokat... stb.

Sajnos ebben a rendszerben nincsenek ékezetek, pontosabban van ahol tudsz használni, de aki megkapja a levelet, az lehet, hogy csak egy összezavarodott levelet kap, ugyanis az ékezetet összezavarják a levelet. Nem mindenhol, de például, ha iskolán belül levelezel, akkor igen.

A masik kettõ hely, amit kitölthetsz az nem érdekes, az egyikkel egyszerre két személynek is elküldheted a levelet, a másikkal pedig fájlokat küldhetsz. (Pl: Képet magadról, a hangodat, egy jó játékot Amerikába, vagy akárhová.)

Ha mindezekkel megvagy már csak egy dolgod van, elküldeni a levelet. Ezt úgy teheted meg, hogy elõször megnyomod a Control (Ctrl) gombot, majd nyomvatartva az X gombot, ezt a parancsot lenn is láthatod, egy fúrcsa karakter+X. Mielõtt elküldi a levelet, megkérdezi, hogy biztos elküldje-e, ez azért van, hogy ekkor jusson eszedbe, hogy tele van helyesírási hibával a szöveg, hiszen egy árva ékezet sincs az egészben. Szóval elkülje? Hát persze. Jessszzzzz.

Ezután látsz egy olyat, hogy vritting fcc, amit én se tudok, hogy mit jelent, de nem is lényege, de a lényeg, hogy a levél el van küldve (A kutya meg föl van mászva, ez a te füled is hasogasssa mi?).

Ha leveled érkezett, azt egyszerûen is megtudhatod, mielõtt belépnél a Pine programba, csak be kell írnod, hogy mail, a gép automatikusan kiírja, hogy jött-e leveled és hogy ha jött, hány.

Ha elindul a Pine kis idõ elteltével, miután kinyitotta a levelesládát, ópen dö boksz, azutolsó elõtti sorban kiirja, hogy hány leveled van a raktáron. (Pl: 8 Message, 9 messzidzs). Ha egyel több mint az elõbb volt, akkor örvendhetsz, mert leveled érkezett, ekkor ne csinálj semmit, ne mozogj a Kúrzorral, maradj egy helyben csak nyomd meg az Entert ekkor három szó tárol eléd.

Ha meg akarod nézni az újonnan jött leveled, akkor maradj az INBOXon és így kiírja az összes üzeneted. Amit még nem olvastál az elõtt egy nagy N, azaz Nö áll.

Majd a név, cím, lakás. telefonszám, és a lottóeredmények. Na azért ilyen sok nem, de a név, hogy kitõl jött a levél, meg, hogy mi a levél címe.
Csak ki kell választani a levelet Enterezni kell és elolvasni.
Ugyanitt elolvashatod azokat a leveleket is amiket eddig írtál. Ekkor a másodikra kell menni és így Enterezni.

Még van egy érdekes dolog a Pine nevû programban. Készíthetsz magadnak egy E-Mail névgyûjteményt, ami nem csak azért jó, mert nem kell fejben tartani a neveket és címeket, hanem azért is, mert megadhatsz a címzettnek egy rövid nevet (Pl: Grünwald Imre helyett Imrus) és ezután csak a rövidítés kell beírnod címzésbe, a gép ezután a többit autómatikusan kitölti.

Ezt a könyvet úgy kell megcsinálni, hogy a fõmenübõl rámész oda ahova az van írva, hogy Adress... bigyó, aztán Enterezel. Ekkor eléd tárul a címgyûjtemény. Jelen esetben a nagy semmi a Nihil. Ekkor meg kell nyomni az "a" betût, és ekkor kérdez érdekeseket. Elõször be kell írni a teljes nevét az illetõnek, aztán a becenevét, majd az E-Mail címét aztán kész is.

Van pár érdekes betûparancs , ilyen :
Ctrl Q : Kilépés a programból.
Ctrl C : Kilépés a valamibõl.
M : Vissza a fõmenühöz.
D : Ha törölni akarsz valamit. (Levelet, címet ekkor a cím elé ír egy D betût, és a dolgot csak akkor törli ki ha kiléptél a programból. Mielõtt kilépsz még egyszer
rákérdez, hogy kitörölje-e. Hát persze.)

Haza

Mi az a finger?

A finger egy parancsszó melyet ha magában írsz csak be, megtudhatod, hogy éppen abban a pillanatban ki van rajta a szerveren.

A finger parancsal kereshetsz is az adatbázisban. Ha ne tudod valakinek a címét, de tudod a kereszt vagy a családnevét, csak be kell írnod finger Kovacs és ekkor autómatikusan kikeresi az összes kovácsot az adatbázisból. Ha beírod finger Bela, akkor az összes Bélát kikeresi.

hogy kényelmesen el tudd olvasni, be kell írnod mé ezt a parancsot is |more.
Tehát, ha beírod finger Kovacs |more, csak annyi nevet fog adni egyszerre amennyi elfér egy képernyõn, ha megnyomsz egy gombot, jön a következõ adag.

Haza

Gyors beszélgetés a rendszer segítségével.

Ha futtattad a finger parancsot és meglátod az egyik ismerõsöd, akkor tudsz vele gyorsan beszélni. Ez sokkal gyorsabb annál, mintha levelet írnál neki õ pedig válaszolna.

Beírod : talk h******, akivel beszélni akarsz, majd vársz mert megváltozik a képernyõ. Két részbõl fog állni. Fölül azt írja ki, hogy most csörgeti a telefont, ami azt jelenit, hogy a másik képernyõjére kiirja bármit csinál (Egy esetet kivéve, ha a Windowst használja, ekkor pórul jártál), hogy valaki beszélni akar veled.

Talk h******, hogy ki az aki keres, miközben a hívó fél vár, a hívott fejvesztve kilép minden programból és õ is beírja talk h******, a kapcsolat így létrejön.
A hívottnak ekkor kiirja, hogy létrjött a kapcsolat. Ha nem akkor õ lép ki és õ írja be, hogy h******, az összeköttetés ekkor már tényleg összejön, ami úgy néz ki.

Hogy a képernyõ fölsõ részébe te írsz amit akarsz, az alsõ részébe pedig a hívott, a beírást a hívott egyidejûleg látja, nem kell Enterezned.
Ha kibeszélgettétek magatok, csak ki kell lépned.

Haza

Party line ingyen!!! (Mi az az IRC?)

Az IRC egy program, ami haspnló a talk parancshoz, azonban így több ember is beszélgethet egyszerre az ország bármely pontjáról. Ez a internet szolgáltatás nagyon népszerû az országban. Hiszen emberekkel lehet megismerkedni.

Ez a szolgáltatás állítólag az egyetemen is nagyon népszerû volt, így kénytelenek voltak korlátozni, általában most csak hat után lehet IRCzni.

Az IRC-rõl sokat lehetne beszélni, csak annyit kell tenned, hogy beírod irc, aztán megkérdezed, a melletted ülõ fickót, hogy mit kell csinálni, mert ezt így leíni nehéz, követni meg még nehezebb.

Az IRC különbözõ szervereken, különbözõ csatornákból áll. A csatornák jelentik azokat a vonalakat, ahol a beszélgetés folyik.

Mindenki gépeléssel beszélget. Futnak elõtte mások mondatai, kérdései, mint egy Shakespeare mûben a mondat elõtt ki van írva, hogy azt ki mondta. Szóval pörögnek a mondatok, és te is beleszólhatsz a beszélgetésbe, sõt, kialakíthatsz magadnak egy külön kis csatornát, ahol csak ketten beszélgettek.

Itt százan is lehetnek, ekkor a beszélgetés igen gyors, rendkívül gyorsan pörögnek elõtted a mondatok, lehet, hogy nem is tudod követni.

A IRC csatornák között vannak nemzetköziek, itt a világ bármely részén élõ emberekkel beszélgethetsz (Megkérdezhetsz egy indiait, hogy hogy vannak az elefántok, megkérdezhetsz egy kínait, meg van e még a Nagy Fal, egy kanadait, hogy hideg van e ott most, egy oroszt, hogy hány óra van most éppen náluk, vagy egy brazilt, hogy mit tud Magyarországról) Ezek a csatornák "jobb híjján" angol nyelvûek, de azt garantálom (Saját tapasztalatból), hogy nagyon kevés nyelvtudással is egész jól el lehet beszélgetni. :)))))

A magyar nyelvû csatornák általában az ismerõsökkel való társalgást szolgálják. Szoros barátságokat is lehet kötni az IRC segíségével. (Egyre több IRC klub alakul az országban)
FIGYELEM!!! FIGYELEM!!!
A túlzásba vitt IRC-zés (IRCelés), hasonló a dohányzáshoz, sõt egyre inkább a kábítószerekhez! Leszokni róla nagyon nehéz! Sok ember bukását okozta ez már!

Haza

A Netscape Navigator használatának alapjai.

A Netscape Navigator egy nagyon kitûnõ program az internetes szörfölésre. Az iskola rendszere viszonylag gyors. Gyorsabb annál, mintha otthon a telefonvonalon keresztül interneteznénk, hiszen az átviteli sebessége gyorsabb.

Kétféleképpen indulhatsz el.

Az egyik módszer, ha az iskola által elõre beprogramozott lapról indulsz el és onnan kattingatsz, más lapokra. Hogy kattingatni hogyan lehet? Mint arra szerintem már te is rájöttél, rá lehet kattintani azokra a dolgokra (képekre és szövegekre), amelyikek felett az egér nyila egy nagyujjal mutató kézzé válik. Azok a szövegrészek, amelyek alá vannak húzva arra általában rá lehet kattintani.

A másik módszer, ha valahova el akarsz jutni az interneten, csak egyszerûen a fölsõ fehér sávba be kell írni azt a címet, ahova el akarsz jutni. (Pl : "http://www.cab.u-szeged.hu/%H7h734695/index.html", de ez egy eléggé bonyolult cím, egy egyszerûbb : "http://www.hvg.hu) Nagyon fontos dolog, hogy a cím elõtt mindig szerepeljen pár fontos karakter : "http://" ennek mindig ott kell lennie. A másik a "www" (World Wide Web), mely általában ott van, arra utalva, hogy most te éppen a világhálón kalandozol. Ez egyes esetekben elmarad.

Érdekes még a címekben, hogy vannak az úgynevezett országjelzések, melyek, mint a matricák az autókon, megmutatják, hogy most éppen merre jársz. (Hiszen, ha kicsit is elmélyedsz a dolgokban pillanatok alatt egy külföldi címen találod magad) Magyarország jele : ".hu", Németországé : ".de", Hollandiáé : ".nl", Braziliáé : ".br" stb.

Hogyha kellõképpen belemelegedtél a dolgokba, könnyen elõfordulhat, hogy elképzelsz magadnak egy témát (Mondjuk a lepkék nemi életérõl), és valahol teljesen máshol találod magad , mire ráeszmélsz, hogy te mit is akartál tulajdonképpen, és ráadásul el is felejtetted, hogy honnan is indultál.

Ennek elkerülésére, van több jó módszer is. Ha valamin dolgozol, keresel valamit a világhálón, de kicsit, vagy már nagyon elkalandoztál, mint egy pullóvert visszabonthatod a szálat amibe belebonyolódtál. Ha a fölsõ sorban rálépsz a visszafelé nyílra (a "Back" gombra), akkor visszalépsz az elõzõ lapra, arra a lapra, ahonnan idejöttél. Ez egészen addig megy amig az elsõ napig vissza nem érsz. Ugyanilyen egyszerûen megy a dolog az ellenkezõ irányba is (a "Forward" gombbal) Sõt, ha kíváncsi vagy azoknak a lapoknak a címére, ahol eddig jártál, egy listát is megtekinthetsz, ha rámész a hosszú fehér sáv jobb szélén lévõ kis, lefelé mutató nyílra. Ekkor azt is megteheted, hogy több lépést kihagyva az utolsó lapról egy kattintással rögtön az elsõ lapra ugrassz. Ennek a hátránya, hogy, ha visszaugrottál az elõzõ lapokra (modjuk huszat léptél vissza), akkor többet nem tudsz elõre lapozni, arrafelé haladni, amerre már jártál korábban.

Ha munkád, kalandozásod során vannak olyan helyek, amelyeket nagyon fontosnak találsz, úgy gondolod, hogy késõbb is vissza akarsz térni erre a helyre, még akkor is, ha közben összevissza ugráltál a lapjaid között, akkor úgynevezett könyvjelzõket (Bookmark-okat) helyezhetsz el. Ezt úgy teheted meg, hogy odafönn a fehér sávon, ahol fekete betûkkel van írva, megkeresed a "Bookmarks" feliratot, rákattintassz, majd rámész az "Add Bookmark" (Hozzá"Add" a könyvjelzõhöz) feliratra, még egyszer rákattintasz, és ekkor megjegyzi a lap címét, sõt a "Bookmarks" felirat alatt egy listát hoz létre, ahol kedved szerint választhatsz, ha el akarsz jutni valhova a könyvjelzõk között. (Ahogy ezt neve is jelzi, ezt úgy lehet elképzelni mint egy nagy képeskönyvet, amin csak lapozgatsz, és sok érdekes dolgot észreveszel, de nem lehet fejben tartani az összes érdekes helyet, ezért könyvjelzõket kell kirakni. Ezek között a könyvjelzõk között lapozgathatsz késõbb)
vA világháló egy képeskönyv. Tele van ábrával, figurákkal, képekkel és nagyon fontos, ha élvezni akarod a kalandozást, hogy lássad ezeket a képeket. (Persze vannak esetek, amikor az ember gyorsan akar haladni, mondjul csak újságot akar olvasni, ekkor nincs szüksége képekre) Az egyetem úgy állította be a gépeket, hogy nem tölti be a lapon a képformátumokat, csak akkor, ha külön rákattintassz. Van egy funkció, ami automatikusan betölti a képeket az egész lapon, rákattintás nélkül. Ezt úgy érheted el , hogy fenn a fehér sávon fekete betûkkel rámész a "Options" feliratra, majd kattintassz. Megkeresed az "Auto Load Images" feliratot, majd ismét kattingatsz. Ha ezt megtetted, majd betöltessz egy új lapot, a képek automatikusan megjelennek.

Fontos dolog, ha túl sok kép van a lapon, és a gép is lassú amin dolgozol, elõfordul, hogy igen sokat kell várni, hogy betöltse az egész lapot. Hogy mikor hogyan tölti a lapot az rejtély. Mindenféle százalékokat láthatsz futni az alsó sávon, ami elõször kevés, aztán sok százalék, majd egy hírtelen váltással ismét kevés lesz. Az egyetlen biztos dolog: -akkor van kész teljesen a lap, mindent letöltve, ha azt írja ki, hogy "Document Done".

Van olyan eset is, amikor a lapra való belépésre várni kell. Ez akkor fordul elõ, ha az a lap nagyon népszerû és sokan akarják látni. Ilyenkor egy ideig nem engedi, hogy rálépj a lapra. (Ezt úgy lehet elképzelni, mint egy foglalt telefon.) Ilyenkor, mikor el kezded tölteni a lapot keresi a kapcsolatot a lappal, majd kiírja a lenti szûrke sáv sor végére, hogy "Waiting for reply..." (Hidd el ez az egyik legszörnyûbb dolog a szörfözésben. Tudtad, hogy az ember mindössze 17 másodperc várakozás után ideges, stresszes helyzetbe kerül). Szóval, vagy megvárod a kapcsolat létrejöttét, vagy visszamész az elõzõ lapra.

Van még néhány érdekes gomb a Netscape Navigatoron amit érdemes használni. Az elsõ a "Home" gomb, amivel arra a lapra mész vissza, ami elõre be van programozva, a te esetedben az egyetem nyitólapjára. Természetesen kis gondolkodással ezt a címet te is megváltoztathatod.

A "Stop" gombbal le tudod állítani a lap letöltését.

A "Reload" gomb akkor szükséges, ha valahol elrontod a lap letöltését, vagy letöltés közben megnyomtad a stop gombot. Ha megnyomod ezt a gombot, akkor elõröl kezdi a lap letöltését.

Még egy érdekes gomb a "Find" gomb, ami akkor fontos, ha valamilyen szavat keresel a lapon belül. Ekkor rákattintassz a megjelenõ ablakban a fehér sávba beírod a keresett szavat, majd rákattintassz a "Find Next" parancsszóra, ekkor a megtalált szavat ki is jelöli, hogy jobban lehessen látni.

Ha ezeket a dolgokat tudod a Netscape Navigatorról, már nagy baj nem történhet, már tudod mit lehet csinálni kritikus esetekben.

Haza

Mit csinálj, ha nem tudsz mit csinálni? (Krízishelyzetek és Megoldásaik)

Kritikus esetek gyakran elõfordulnak a számítógépeken, hoszen mint minden programnak a Windowsnak is vannak hibái (nem is kevés) Például, ha túl gyorsan kattingatsz, a gép már nem tud téged követni, fogja magát és megáll pár másodpercre. (Pihen, meditál, elgondolkodik, mi is legyen ezután...) Ezt a folyamatot a dobozbol jövõ enyhén halk morajlás kíséri. Gondolkodik, gondolkodik, majd tovább megy, minden folytatódik...

Elõfordul, hogy már nem lehet már semmit csinálni a géppel, mert egyszerûen "lefagyott", már nem tudsz sehova kattintani. Ekkor nem elgondolkodik, csak MEGHAL. Meghal és fölakadnak a szemei. Ekkor sem kell kétségbe esni, mert lám a modern technika csodája, mint a Vészhelyzetben újra lehet éleszteni.

Az újraélesztés folyamata a következõ :
1. Nagy levegõt veszel, és fölméred a terepet. Elgondolkozol mélyen a kérdésen : Tényleg meghalt ez a sz*r??? Majd dühódten, vagy nyugodtan felelsz a kérdésre.
2. Ha valóban elszállt a gép, újra kell éleszteni.
2.a) Akkor indul be még egyszer a gép ha egyszerre megnyomod a következõ gombokat :
Ctrl - Alt - Del (Ezt lehet csinálni egy kézzel, két kézzel, és barátok, ismerõsök bevonásával is)
2.b) Ha ez sem mûködik, akkor hûûûûûû :(((((( , nagyon meghalt a gép. Ekkor sem kell kétségbe esni, hiszen még mindig van egy lehetõséged. Meg kell nyomni a "Resert" gombot a melletted lévõ dobozon (Nem a billentyûzeten).

Ha valamelyiket elkövetted, akkor a gép újraindul.

Sok betûk meg számok fognak futni a szemed elõtt, majd egy pillanatra minden pörgés számlálás megáll. Ekkor egy listaszerût láthatsz magad elõtt, különb9zõ lehetõségek közt lehet választani, te minden esetben az elsõt válszd.

Ezután ismét számok és betûk pörögnek elõtted, egy kis idõ után ismét kérdez valamit. Valami ilyesmit : Le akarod törölni a munkafelüleltet? (I/N)

Te természetesen nem akarod letörölni, mert akkor legalább 7 percet kell várnod, mire elindul az egész, tehát megnyomod a Nö gombot. Kis idõ elteltével ismerõs környékre érkezel.

Ekkor írhatod el a Windowst (win), vagy léphetsz rá a szerverre (tn alfa, tn beta, tn gamma stb.).

Ha ezen felül akadna bármiféle kérdésed, nyugodtan kérdezd meg tölem. Bármilyen bugyuta kérdés is szívesen válaszolok (HA TUDOK!!!), ha nem, megkérdezek másokat.

Címem : h734695@sirius.cab.u-szeged.hu

Vissza a menühöz.

Home