Bab Úr a Rekeszizmok Réme
- Mr. Bean akcióban -
Hat évvel ezelott láthattuk ot eloször Antal Imre showjában, a Szeszélyes évszakokban. Fénykúp vetült a macskakore, és rövid szünet után az égbol lepottyant valami. Pillanatokig - amitg feldogozta az eseményeket - a földön feküdt. Majd megrázta magát, körülnézett, és egy gyengeelmélyu arckifelyezésével kikacsázott a képernyorol, hogy aztán megkezdje mindennapi ámokfutását. O Mr. Bean, magyarul Bab úr.
 
Már a kezdo képsorból is sok minden kiderül. Egyesek szerint abból, hogy Bean fénykörben ér földet, miközben anygyalok kara dalol, arra következtethetünk, hogy o maga is az égbol kitagadott, bukott angyal, aki azért jött közénk, hogy bennünket itt a Földön megnevettessen. Vagy pedig azért, mert egyszeruen rosszul lépett odafönn, és leszédült.
Mások szerint viszont szó sincsen bukottangyal-elméletrol, Mr. Bean mindössze egy szerencsétlen idióta.

Egy azonban biztos: Mr. Beannel szemben senki sem marad közönbös. Az emberek vagy szeretik és rajonganak a Rowan Atkinson által megformált karakterért, vagy hevesen tiltakoznak ellene. Langyos, "nekem mindegy" állásponton senki nem marad iránta. Aki ért valamicskét a Show-bizniszhez, tudja, hogy ez az igazi siker jele, föleg a humoristáknál.

Humoros Bean

A humoros szó az ókorból származik, és testnedvet jelent. Könnyen rájöhetünk, hogy a régi idok emberei is tudták már, hogy a nevetés, sot, az önmagunkon való nevetés, nem csupán a komédia kíséroje, hanem a túlélés fontos eszköze. Aki képes szívbol mosolyogni, jóízuen kacagni, hatalmasakat röhögni vagy vinnyogva fetrengni, az gyakran gond nélkül veszi az akadályokat.

Min is nevetünk pontosan? Ezzel a kérdéssel humoristák és pszichológusok hada foglalkozott, de megnyugtató választ senki nem tudott rá adni. Ahány ember, annyi felfogás a mulatságosról. Legtöbbször "bejön" a poén, ha az élethelyzetet teljesen más közegbe helyezzük, és kialakul a kiadós félreértés, például sötét szobában szerelmet vallunk a saját anyósunknak. Erre épülnek a századforduló bohózatai. A XX. század második felében azonban hódítani kezd az az abszurd humor, amikor az eloadók görbe tükröt tartanak elénk : Minden a feje tetejére áll. Ebben a helyzetben sokkal élesebben kivehetjük saját hibáinkat és lényünk nevetségeségét.

Nos, a Rowan Atkinson által megformált figura egyesíti magában az összes elemet : gumiarcú bohóc, akiben néha mi is magunkra ismerhetünk, ahogy meztelenül szaladgál egy szállodában avgy az utcán, esetleg hírtelen belebújik egy postaládába, és onnan néz megszeppenten.

Angol Bean?

A köztudatban az angol humort eleinte a kímért, frakkos urak favicceivel azonosítottuk. Mára a kép jóval tágabb. Galla Miklóssal szólva angol humor az, amit angol emberek találtak ki. Más szempont szerint nem is lehetne egy kalap alá venni az intelligens és tehetséges Monty Pyton csoportot a kedves, szexmániás öregúrral, Benny Hillel. Mr. Bean egyikojüknek sem örököse, sot, egyáltalán nem is hasonlít rájuk.

Sajátos stílusa az ügyefogyottságr épül, és persze csökkent értelmuségre : o a 007-es, de a szám nem a legyozhetetlen titkosügynököt, hanem Bean intelligenciahányadosát jelöli. Jelleme is hagy maga után némi kívánnivalót. A végletekig önzo, a betlehemezo gyermekeknek megmutatja a csokoládét, ám aztán nem ad nekikbelole, hanem rájuk csapja az ajtót; ráadásul teljesen érzéketlen, az utána epekedo lánynak karácsonyi meglepetésként egy jegygyuru dobozában ad át falba fúró tiplit. Gyerekesen örül az ajándékoknak, de bizalmatlan, tart mindenkitol: a szálloda portáján leadja még az ajtója kormányát is.

Bean tehát semmiképpen sem "angol humor"-ral nevetteti meg közönségét, mer poénjait éppúgy megértik Braziliában, mint Ausztráliában. Sot, még Thaiföldön, Bankokban is. Rowan Atkinson egyik közeli barátja a következo jelenetnek volt szemtanuja a szexpiaci negyedben: egy bárban éppen erotikus musor élvezett a nagyérdemu. A hölgyek felvonultatták a szerelmi praktikák széles arzenálját, ám szerencsétlenségükre a tévét bekapcsolva hagyták. Amikor pedig megkezdodött Mr. Bean musora, a bár közönsége mindent elsöpro nevetésben tört ki. Az erotikus táncot be kellett fejezni, a lányok is rátapadtak a tévére és jóízuen nevetgéltek Rowan Atkinson csetlés-botlásán.

Privát Bean

Azt hihetnénk, Rowan Atkinson éppen oly ögyefogyott és nevetséges magánéletében, akárcsak a képernyon. Pedig épp ellenkezoleg. A színész példás családi életet él. Amikor nem forgat, feleségével és gyermekeivel vidéki házában húzódik meg. Szabadidejét a tenisznek és a gokartozásnak szenteli. Gyors kocsikat is gyujt, és cikkeket ír a CAR-ba, a brit autósmagazinba.

A sztár 1956-ban született. Gyermekkorát zsúfolt lakónegyedben tölti, ám apja gyakran kiviszi bátyjával a családi farmra. Magániskolába járatják, innen kerül eloször a Newcastle egyetemre, majd a híres-neves Oxford városába, ahol elektromérnökként diplomázik. Még a tanulmányai alatt találkozik Richard Curtisszel, akivel kabarétréfákat kezdenek írni, sot elo is adják azokat. Egy másik egyetemi cimborájával rövid ideig komikuspárost alkot: Tony Blairrel elnyerik az "Év egyetemi humoristái" díjat. (A Tony nevu srác tetszési indexe ma elképeszto magasságban szárnyal Nagy-Britanniában. Nem véletlenül o a miniszterelnök.)

Atkinson egy napig sem dolgozik elektromérnökként. A Hampstead Színházban helyezkedik el, és komédia-revükben lép fel, két év múlva pedig a BBC legendás "Ez aztán a kilenc órai hírek" címu, fékvesztett humorú show-jában dolgozik A sorozat elnyer minden elképzelheto díjat, 1980-ban még az Emmyt is, amire manapság csupán az X-akták és a Vészhelyzet képes.A musorral párhuzamosan Atkinson a Londoni Globe Színházban egyszemélyes kabaréval, hamisítatlan "one man shaw"-ban lép fel. A tomboló siker meghozza gyümölcsét: azonnal megválasztják "Az év legjobb komikus személyiségének".

A sikerszéria nem amarad abba. A Fekete vipera (Black Addler) címu sorozat újra nézocsúcsokat döntöget (Ebben az angol történelmen fut végig), de Atkinson filmszerepeket is elvállal. Játszik Sean Connery oldalán a Sohase mond, hogy soha címu James Bond-filmben, az Oroszlánkirályban a hangját kölcsönzi Zazunak, utoljára pedig a Négy esküvo, egy temetés papjaként láthattuk a vásznon.

Mr. Bean karaktere 1989-ben született meg, és Atkinson úgy gondolta, nagy bukás lesza sorozat. Az elso részek után azonban csodálkozva vette észre, hogy egyre többen azonosítják ot Mr. Beannel. Azóta bekerült a skatulyába, és nem is nagyon akar kimászni belole. "Érzem, hogy öregszem..." - nyilatkozta, de még nem akrok szkítani Beannel. Ha majd úgy gondolom, abba kell hagynom, akkor majd szívesen játszanék olyan filmekben, mint a Holt költok társasága.

A Szexszimbólum Mr. Bean
 
Akármilyen furcsa, Mr. Bean figurályáért nemcsak a gyerekek, hanem a nok is rajonganak. Nyilvános fellépései óriási tömeget vonzanak. láttára az Atkinsont bálványozók nem ritkán hisztérikus jeleneteket rendeznek. Pedig nem kifejezetten o a legnagyobb mácsó a földkerekségen. Ausztráliai bemutatkozásakor például grimaszolva, kezét-lábát összevissza rázva, idétlen arckifejezéssel szteppelt be a színpadra, majd a következo beszédet intézte a az összegyultekhez:
"Ohó, khm... Au, juj, ooooo -izé.... Hm-hm, hát, nem vagyok a szavak embere."
Majd újra úgy tett mintha rájött volna a jól ismert Beanes rángógörcs. Mindezek ellenére a noi testorök szinte elaléltak Atkinson közelében.

Egy tizenkilen éves diáklány így vallott Bab úrról: "Egyszeruen imádom! Orült szexi, és egyre szexisebb. Olyan férfi, akit gyámolítani kell, mert még mindig a játékmackójával alszik. Ráadásul nagyon aranyos, és végletekig romlatlan."

A Bombaüzlet Bean

A brit pop- és rockzene exportja annyit hoz a költségvetésnek, mint a leljes szénbányászat, és a humoristák szellemi termékei szépen kamatoznak. Ami azonban Atkinson egész estés mozifilmjével, A Bean - Az igazi katasztrófafilmmel történt, valóban példátlan. Elérte a százmillió dolláros bevételi álomhatárt, mielott az USA-ban forgalmazni kezdték volna. Nagy-Britanniában a történelem legtöbbet hozó brit filmjeként ünneplik, egész Európában, de Ausztráliában is a tavalyi év kasszasikere.

Külön érdekessége a filmnek, hogy Rowan Atkinson eloször mond Mr. Beanként összefüggo mondatokat, tehát megszunik az eddigi szerencsétlenkedések némafilmjellege. A kritikusok, persze húzták a szájukat, a mozik elott viszont kilóméteres sorok várakoztak.

Bean gyozött!

<-- Jácc el Mr.Bín fejével

 

Klikkelj a buksiára ->Mr. Beanos oldalak <- Klikkelj a buksiára
Éredekes Helyek Mr. Beanról

Home
 
Imru's Production
1998.
All Right Reserved