Kötelező olvasmányok pszichológiából II.

Pap Zoltán

 

Pszichológiai olvasmányok

Munkaügyi Kapcsolatok

I. Évfolyam

1997.

 

 

Tartalom :

Steven Rose :

A tudatos agy

Sigmund Freud :

Álomfejtés

Kardos Lajos :

Az érzékeléstől a cselekvésig

 

Steven Rose :

A tudatos agy

Nem véletlen választottam ezt a könyvet. Több ilyen irányú művet is olvastam már, de azok inkább szórakoztató regények voltak (pl.: R. Merle: Majomábécé, Állati elmék), mint tudományos igényű magyarázatok voltak.

Rose könyvének olvasásakor a biológiai leírásokat kihagytam. Kivéve az “Idegrendszer fejlődése c. fejezetet. Mindig érdekelt a kialakulás -mint olyan- bármilyen témáról is legyen szó. Talán ezért is szeretem nagyon a történelmet.

Véleményem szerint a szerző néhány témában nem ad újat, csak a már meglévő elméletek között csapong. Kivétel az alól, amikor több fejezetten át is foglalkozik a gyógyszereknek a pszichikumra gyakorolt hatásával. Talán ez a könyv leginkább, legjobban kidolgozott része, a szerző eredeti végzettségét (biokémikus) tekintve ez nem is véletlen.

Érdekes volt szebetalálkozni egyik kedvenc könyvemből, A. Huxley : Szép új világ c. regényéből vett idézetekkel ill. példákkal.

Mivel eddig úgy gondoltam, gyógyszerekkel gyógyítani pszichésen sérült embereket elég nagy könnyelműség, így úgy gondoltam, ezen a területen valamennyit változott a véleményem.

Sigmund Freud

Álomfejtés

Azt hiszem nyugodtan állíthatom, hogy ebben a témában elfogult vagyok. Referátumom is Freud munkásságával illetve a pszichoanalízissel foglalkozott. A pszichológia legérdekesebb részének tartom ezt az “ágat”.

A könyv a kidolgozás szempontjából nagyon élvezetes. Kisszámú bonyolult szakszöveget használ, a lehető legegyszerűbb az érthetőségre törekszik.

Ez az álomfejtés persze messze nem ugyanaz, mint a Krúdy féle ősi-népi babonák összefoglalása. Az álmok fejtegetése tudományos igényű és a konkrét esetek általánosításának bizonyítása is nagyon elnyerte a tetszésem.

Mivel sok-sokfajta újságot olvasok, így részleteket már ismerek, a könyvből, hiszen általában Freud volt a legfontosabb pillér az ilyen témájú cikkek támaszában. (Ilyen pl.: a tipikus álmok/meztelenség, zuhanás/témaköre)

A könyv legérdekesebb része szerintem a híres emberek álmaival foglalkozó momentumok, mert ezekből eddig igen keveset hallottam.

 

Kardos Lajos

Az érzékeléstől a cselekvésig

Ebben a vékony tanulmánykötetben a rengeteg gyakorlati kísérlet, elméleteke igazolása fogott meg leginkább. Mint ahogy a szerző a bevezetőben párhuzamot von könyve és a szociálpszichológiai művek között, nekem is sikerült rokon vonásokat találnom az ezirányban szerzett ismereteimmel.

Jó példa erre Atkinson. A társas lény c. műve, amit a tematikájában nagyon hasonlónak találtam. Ezt leszámítva ez a kötet tűnt a három közül a legkevésbé olvasmányosnak. Kissé száraznak találtam a kiváló példákhoz hozott magyarázatot.

 
 
Imru's Production 1998. All Rights Reserved